Obecnie przepis na długowieczność ściśle wiąże się z przygotowaniem posiłków według cyklu pięciu przemian. Zatem polega on na tworzeniu potraw, w których miesza się składniki charakteryzujące pięć żywiołów natury. Dodatkowo przygotowane posiłki o określonym smaku odpowiednio działa na dany narząd naszego organizmu. Produkty o charakterystycznym smaku kwaśnym wyrażają drzewo, działają na wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Gorzkie składniki naszych posiłków są cząstką ognia i pobudzają serce oraz jelito cienkie, a słodkie produkty wiążą się z ziemią i wpływają na żołądek, śledzionę i trzustkę. jak również ostre przyprawy natomiast to pierwiastki metalu, który działa na płuca i jelito grube, natomiast słone produkty wywodzą się z wody, dbają o nerki oraz pęcherz moczowy.

Im więcej tych zróżnicowanych smaków w jednym posiłku tym lepiej, gdyż zapewnia to dużą dawkę energii dla naszego organizmu, dzięki czemu ciało jest znacznie lepiej odżywione, zachowując przy tym równowagę sił. Kolorowe potrawy wzbudzają nasz apetyt, więc nie warto bać się kolorów. Warto łączyć posiłki z kolorowymi warzywami, które zapewniają nam długowieczność.